Du får i regel fota vem du vill, så länge du befinner dig på allmän plats. Du får dock inte fotografera i anslutning till skyddsobjekt, i sjukhus, i domstolar eller på privat mark där fotoförbud råder. I termen skyddsobjekt innefattas bland annat Kungliga slottet samt Haga slott.
Det är inte brottsligt att ta foton på privat mark, såsom i en galleria eller i en biosalong, men dess ägare har rätt att avvisa dig från platsen om du inte respekterar förbudet.
Får man fota på privata platser?
Thomas Riesler, som är jurist på Svenska fotografers förbund, säger till SVT att man inte får fota någon som befinner sig i ett privat utrymme, såsom i sitt hem eller i ett omklädningsrum. Om du gör så kan du ha gjort dig skyldigt till kränkande fotografering.
Som privat plats innefattas samtliga ställen där man kan anta att man får vara ifred. Om den person du tar kort på upptäcker att du gör så kan fotograferingen inte räknas som kränkande, men om fotot tas på en offentlig plats kan du istället bli fälld för ofredande.
Undantag finns dock för lagen om kränkande fotografering. Om du exempelvis dokumenterar missförhållanden inom sjukvården eller slarv inom livsmedelsindustrin väger samhällsintresset tyngre i jämförelse med lagen om kränkande fotografering.
Får man ta foton i skolor och universitet?
Vanligtvis har du rätt att ta foton på läroplatser likt universitet och grundskolor, men om skolledningen beslutat att fotoförbud råder ska du respektera det. Oss veterligen är det dock inte olagligt att fota i skolor, även om du kan bli avhyst och/eller utskälld.
Får man fota personer på allmän plats?
Ja, generellt får du fota människor som inte gett sitt samtycke på allmänna platser såsom i parker eller på torg. Om de personer som inkluderas i bilden ej gett samtycke kan ett tillstånd krävas, med förmodligen bara såvida bilden kan uppfattas som kränkande.
Då människoansikten räknas som personuppgifter enligt den nuvarande lagstiftningen riskerar du dock att bryta mot Personuppgiftslagen om du fotograferar människor på allmän plats. Du bör därför alltid fråga om samtycke innan du fotograferar människor som du inte känner, för att få reda på huruvida de vill medverka eller inte.
Det är dock svårt att fälla personer som fotograferar okända människor på allmän plats för brott mot PUL. Om du systematiskt följer efter någon och tar kort på denne kan du bryta mot denna lag, men i regel får du ta kort på vem du vill så länge du befinner dig på allmän plats.
Du får inte heller använda bilder som du tagit på andra personer för att göra reklam för ditt eller andras företag. Du får inte heller sälja bilder på nätet såvida du är säker på att du innehar rätt licens samt de deltagandes samtycke.
Vilka bilder får man ladda upp på sociala medier?
Såvida fotoförbud inte råder får du ladda upp bilder på dig själv, men om du delar med dig av bilder där andra människor medverkar på sociala medie-tjänster likt Facebook eller Twitter kan du bli fälld för förtal. Men bara om fotografiet kan räknas som kränkande för de inblandade.
Får man kameraövervaka sitt hem?
Ja, såvida du riktar kameran in mot hemmet, exempelvis mot köket eller vardagsrummet. Om din kamera exempelvis är monterad mot en allmän väg kan det röra sig om kameraövervakning, och vid dessa falla krävs ett särskilt tillstånd förtydligar Datainspektionen.
Om din övervakningskamera filmar människor i ditt hem som inte gett samtycke kan du även bli fälld för kränkande fotografering.
I videon nedan visar Youtubern David Kringlund hur man tar foton i bra kvalitet med sin smartphone. Du måste dock tänka på att fråga om lov först såvida du tar kort på allmän plats.