Hoppa till innehåll

Så gör du för att sälja foton online

Det är i många fall både enkelt och lönsamt att sälja bilder online. Du kan bland annat sälja bilder till bildbanker likt Shutterstock eller lägga ut bilder gratis på Flickr för att därefter sälja dem i efterhand. Att sälja fysiska bilder på exempelvis Tradera kan även vara en god idé.

Så kan du sälja bilder på nätet

  1. Sälj fysiska bilder: Kan vara en bra inkomstkälla såvida du säljer storskaligt.
  2. Sälj bilder via Flickr: Med en stor bildportfölj kan du tjäna stora pengar.
  3. Sälj bilder till Shutterstock: Generiska bilder samt en stor bildportfölj premieras.

I underrubrikerna nedan går vi igenom de försäljningssätt som nämnts ovan i större detalj.

 

1. Sälj dina bilder på Etsy eller Tradera

Det är enkelt att framkalla eller skriva ut bilder, så varför inte sälja fysiska kopior? På plattformar likt Etsy och Tradera kan du publicera en digital kopia på dina bilder, för att därefter leverera en fysisk kopia mot betalning. Vältagna bilder kan säljas flera gånger mot bra ersättning.

Du ska även ha i åtanke att du inte får ta kort på vem du vill. Du måste hålla dig inom lagens ramar såvida du vill kunna sälja dina foton online.

2. Sälj bilder via Flickr och Getty Images

På fotoplattformar såsom Flickr kan du ladda upp fotografier som du efter det upphovsrättsskyddar. Bilder som du vill tjäna pengar på ska märkas upp med en ”Request to License”-stämpel, som innebär att dina bilder skyddas enligt upphovsrättslagen samt av Flickr.

Kunder som vill köpa dina bilder måste göra en förfrågan via Getty Images, som sedan kontaktar dig via ditt Flickrkonto. I den förfrågan du tar emot inkluderas information som bland annat härrör din ersättning samt de användarvillkor som ska vara gällande för den samtliga parter.

Bilder som du ämnar sälja måste vara av bra kvalitet, samt korrekt uppmärkta för att köparen lätt ska kunna hitta det hon söker efter.

 

3. Sälj dina bilder via Shutterstock

Den väldigt stora och välkända bilddatabasen Shutterstock erbjuder ersättning för dina bilder såvida de köps upp av externa publicister, likt nätpublikationer eller fysiska resemagasin. Det är viktigt att du skapar en stor bildporfolio, samt att du märker upp alla bilder på ett korrekt sätt.

Skillnaden i jämförelse med Flickr- och Getty Images-lösningen är inte enorm. Du har dock chans att sälja fler bilder på samma gång med detta förfarande, och du kan dessutom sälja samma bild flera gånger om, då kunden endast köper en licens och inte rätten att sälja vidare bilden.

Det är en bra idé att ladda upp bilder som kan användas i många situationer, till exempel en glad kvinna som fått lön eller en person som blir arg för att det regnar. Generiska och framförallt vältagna bilder belönas ofta med många försäljningar.

 

4. Sälj dina bilder via Snapped4u

Snapped4u är en bildplattform som låter dig ladda upp samtliga bilder som härrör ett projekt, varpå du kan låta kunderna ladda ner bilderna mot betalning. Kunderna får ta del av bilderna via e-post, och din totala förtjänst överförs till ditt Paypalkonto månatligen.

På plattformen kan du även skapa en egen profilsida, där kunderna exempelvis kan boka dig för events eller köpa några av de bilder som du laddat upp. Du kan även skicka direktlänkar till olika delar av din portfolio, så att potentiella kunder får chans att uppmärksamma det du skapat.

Snapped4u tar dock ut en förmedlingsavgift på cirka sex kronor per bild, så om du säljer många bilder kan det vara en bättre idé att skapa en egen webbsida och därefter sälja bilderna utan att betala provision till Snapped4u.

 

5. Skapa en egen webbsida

Alla fotografer som säljer stora mängder foton tjänar pengar på att skapa en egen webbsida via exempelvis WordPress.

Med en egen webbsida kan du:

  • Sätta dina egna priser.
  • Sälja bilder utan att mellanhanden tar en del av vinsten.
  • Ha 100 % kontroll gällande hur dina bilder visas upp.
  • Besluta om vilka regler som ska gälla vid försäljning.
  • Ha full kontroll gällande alla aspekter som rör din fotografiverksamhet.
  • Skriva ut bilder i hemmet och sälja dem via webbsidan.

Du får dock inte ta del av den gratis marknadsföring som exempelvis Shutterstock erbjuder, då de har miljontals besökare som letar efter nya bilder varje månad. Du måste även betala pengar till en webbutvecklare såvida du inte kan utveckla webbsidan själv. Utöver detta tillkommer även kostnader för webbsidans drift, så kallad hosting.