Nästan alla fotoskrivare som du kan köpa i butik idag levererar utskrifter i utmärkt kvalitet, och passar perfekt för att skriva ut foton hemma. Men vissa skrivare har ett billigt inköpspris och är dyra i längden, medan andra har ett dyrt inköpspris men samtidigt är billigare i drift.
I den här artikeln pratar vi mer om de faktorer som påverkar vad en fotoskrivare kostar, och vi ger även konkreta exempel på hur du kan finansiera en fotoskrivare.
Vad kostar en fotoskrivare?
En fotoskrivare kostar i regel mellan 800 och 10 000 kronor. Faktorer som avgör priset inkluderar bland annat priset per utskrift, utstriftshastigheten, byggkvaliteten, kvaliteten på utskrifterna samt huruvida avancerad funktionalitet likt WiFi finns, som gör att du kan skriva ut foton trådlöst.
6 faktorer som påverkar priset för fotoskrivare:
- Priset per utskrift. Billigare skrivare har en högre kostnad per utskrift.
- Hastigheten vid utskrift. Billigare skrivare är i regel långsammare.
- Utskriftsstorleken. Billigare skrivare kan i regel inte skriva foton på stort papper.
- Byggkvaliteten. Billigare skrivare har ofta en mer plastig konstruktion.
- Utskriftskvaliteten. Billigare skrivare kan i regel inte skriva ut bilder i högupplöst format.
- Avancerad funktionalitet. Billigare skrivare ger dig i regel inte möjlighet att skriva ut foton trådlöst.
Nedan pratar vi mer om de faktorer som precis nämnts i större detalj.
1. Kostnaden per utskrift
Fotoskrivare som kostar omkring 800 till 2 000 kronor medger en låg vinstmarginal för tillverkarna. Detta inkomstbortfall kompenserar de genom att i stället höja priset på skrivarpatronerna, som är betydligt dyrare för skrivare av budgettyp jämfört med premium-fotoskrivare.
Läs mer: Så kan du tjäna pengar på foton.
2. Den utskriftshastighet som gäller
Fotoskrivare som är av budgettyp använder sig nästan alltid av bläckstråleteknik, som bidrar till långsamma utskrifter. Som Techradar förtydligar behöver mer påkostade fotoskrivare likt Epson EcoTank ET-7750 inte använda sig av någon skrivartoner över huvud taget.
Det medför att utstriftshastigheten är och förblir mycket hög, bekräftar PCMag.
3. Den maximala utskriftsstorleken
För fotoskrivare som kostar mycket pengar är det sällan några problem att skriva ut i A3-format (29,7 x 42 cm). Men för fotoskrivare av budgettyp är det vanligt förekommande att det som bäst är fotoutskrifter i A4-format (210 x 297 cm) eller A5-format (148 x 210 cm) som gäller.
4. Den byggkvalitet som gäller
Billiga fotoskrivare är ofta byggda för att kunna masstillverkas i extremt stor skala, med ett som bäst mediokert kvalitetsintryck som följd. Mer påkostade fotoskrivare har en mer såväl unik som solid design, som ger ett intryck av att fotoskrivaren kommer att hålla länge.
5. Den utskriftskvalitet som gäller
Mer påkostade fotoskrivare har ett högre ”dots per inch”-värde, det vill säga prickar per tum-värde än billigare fotoskrivare. Ett högt prickar per tum-värde bidrar till att fotoutskrifterna blir mer detaljerade, medan ett lägre prickar per tum-värde bidrar till mer odetaljerade utskrifter.
6. Avancerade extrafunktioner
Luxuösa funktioner likt trådlösa utskrifter från exempelvis din laptop eller din telefon inkluderas sällan för fotoskrivare som kostar mindre än cirka 2 000 kronor. Det är även ovanligt att billiga fotoskrivare klarar av att skriva ut foton på vardera sida av ett papper samtidigt.
2 sätt att finansiera sin fotoskrivare
1. Snabblån (en ränta på cirka 25 %)
Ett snabblån har i regel en ränta på mellan 10 och 40 %, och klassas därför som ett relativt dyrt lån. Att finansiera sin fotoskrivare med ett SMS-lån kan vara en god idé om du klarar av att betala av din kredit månaden efter. Att förlänga sitt snabblån är dyrt, så det ska du undvika.
Om du vill ta ett snabbt lån för att finansiera din skrivare är låneförmedlare Sambla en bra resurs. De jämför bland annat smslån, men även privatlån och billån. Andra alternativ för att jämföra SMS lån är låneförmedlare Klara lån och jämförelsetjänsten Lånea.se.
2. Privatlån (en ränta på cirka 7,5 %)
Om du inte har några betalningsanmärkningar, ej heller någon skuld till Kronofogden samt en inkomst på mer än 120 000 kronor årligen kan du i regel ta ett privatlån. Du kan som lägst ta ett privatlån på cirka 5 000 kronor, vilket passar perfekt för att kunna köpa en fotoskrivare av premiumtyp.
Videotips – de fem bästa fotoskrivarna
Top 5 test beskriver nedan vilka fotoskrivare som de tycker är bäst i test.